Wysłany: Śro Maj 30, 2007 14:31 Temat postu: wypożyczalnia rowerów
Witam. Byłem w ub. roku na Wyspie i wypoczywało się rewelacyjnie! Zmieniło sie coś jednak z możliwością wypożyczenia roweru, czy nadal nie będę mógł pojeździć? Myślę nad przywiezieniem roweru ze sobą, czy można wtaszczyć rower do autobusu? Zezwalają na to przepisy?Każde miasto reguluje przewoz rowerów komunikacją inaczej, nie wszędzie można. Proszę o podpowiedź. Tym razem chciałbym wpaść w czerwcu. Pozdrawiam, szczególnie tych, którzy w maju 2006 napisali mi mnóstwo ciekawych informacji związanych z Wyspą. J.
Wysłany: Śro Maj 30, 2007 16:19 Temat postu: Re: wypożyczalnia rowerów
Witam,
jeśli chodzi o regulamin sprawa wygląda tak:
"Dopuszcza się przewóz roweru w pojazdach w oznakowanym miejscu, pod warunkiem, że nie zagraża on bezpieczeństwu ruchu oraz pasażerów." (źródło: http://www.zkm.pl/visualsys/indexht.php?index=504)
A w praktyce, sam widziałem kiedyś jak kierowca "wyprosił" człowieka z rowerem z autobusu - jednak miało to miejsce raz. Poza tym normalnie gdy nie ma dużego tłoku to sądzę, że nie powinno być problemu z przewozem (oczywiście należy pamiętać o skasowaniu biletu za rower).
Aha, "oznakowane miejsce" o którym mowa w wyżej wymienionym fragmencie regulaminu, to powiem szczerze, że nie wiem gdzie jest
Z drugiej strony, jak Cię nie wpuszczą do autobusu to i rowerem dojedziesz do celu. Swojego czasu jak była ładna pogoda jeździłem rowerem na uczelnie (20km), 50 minut spokojnej jazdy.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Portal www.MojeOsiedle.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi
zamieszczanych przez użytkowników serwisu. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo
lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną
lub cywilną.